dinsdag 3 februari 2009

selectie SCHILDERKUNST


Mieke Van Mileghem
"Leven(-neveL"







Mieke Gommeren





Lobke Heymans
Niet conform zijn in de samenleving vereist de grootste individualiteit.



Annelies Eltinck

Globalisering bedreigt de eigen cultuur. Van Amerika, Europa tot Azië draagt men bijvoorbeeld dezelfde kleding, en dat vind ik jammer. Ondanks dat men in China geen al te beste herinneringen heeft aan het Mao regime, is dit ‘pak voor mij DE Chinese identiteit.

De Nike tekens staan voor het achter de Westerse wereld aan rennen, alsof ze met een soort inhaalslag bezig zijn: de huidige Chinese consumptiegekte. Daardoor gaat de waardering voor de eigen cultuur verloren. De eigen cultuur zou ik graag behouden willen zien.


Will Merriënboer

Global-warming: het smelten van de ijsbergen, de aarde die door het zoute water verzilt, de oceanen met het leven in de zee dat al aan het veranderen is door warmte en door zoet water, het hout in de toendra is aan het rotten, eeuwenoude ijsbergen en gletsjers smelten, ijsschotsen breken af, weerspiegeling van takken in het water.

Femke heb ik geschilderd toen ze aan het zwemmen was ter afsluiting van het thema opwarming van de aarde, met Femke als symbool voor de toekomst van onze kinderen.

De opstand van de monniken in stilte in Birma tegen de regering waarbij honderden monniken gevangen genomen werden en zelfs gedood. De monnik van Myanmar is ontstaan naar aanleiding van de stille opstand van de monniken in Birma als protest tegen de junta. Er werd geweld tegen de monniken gebruikt. In erge situaties staat iedereen helemaal alleen en moet ieder mens dit alleen doorstaan.

Het verhaal van de bijbel: Lazarus die uit de dood door Jezus opgewekt is, als een wonder. Nadat ik naar de kerk ben gegaan en gelovig ben geworden, is het alsof ik opnieuw geboren werd door het geloof in Jezus en God.

Omdat ik door alle omstandigheden de kracht moet vinden om weer verder te gaan met het leven – vandaar: als een rots in de branding blijven staan.



Frank de Kock

Gezichten: Een groot deel van onze hersencapaciteit is gereserveerd voor het herkennen van gezichten. Het herkennen van gezichten is van levensbelang.


Emma Luyten

Ooit als grap begonnen, maar nu treden deze 5 vrienden zeer regelmatig op met een playback act. Een eerbetoon aan de artiest wijlen André Hazes. In het werkelijke leven hebben allen een eerzaam beroep. Er is niets mooiers dan een andere identiteit aan te nemen totdat je er genoeg van hebt als artiest, body-guard of muzikant.

Zo vader, zo zoon? De gedeelde passie is voetbal, uitgedrukt door het formaat van de voetballen. Zowel de vader als de zoon dromen van een voetbal carrière, de vader als trotse toeschouwer en motivator van de zoon die als keeper in het doel bij een jeugdelftal wat energie kan kwijtraken.


Ine Kronenburg

De abstracte werken zijn gebaseerd op de eenzaamheid van de mensen in de grote steden, zoals ik dit ondervond toen ik van de buiten in de stad kwam wonen.
Hele kleine figuurtjes onderaan die probeerden naar boven te geraken. Hoe hoger ze kwamen, des te groter de koppen werden: burgemeester, bestuursleden, notabelen, etc.



Désiré Suijkerbuijk

Pleochroïsme (selectieve absorbtie): een optisch verschijnsel waarmee men mineralen kan identificeren.


Ingrid Du Lion

Impressie van een treinkaart: de treinkaart als bijkomende identiteit die enkel bestaat uit een foto en een reeks cijfers, zonder naam, ter vergelijken met een foto van een gedetineerde. Symbolisch voor het onderweg zijn en als onderdeel van de consumptiemaatschappij waar iedereen gebonden is aan hetzelfde uurrooster en het volgen van dezelfde weg. Er is weinig keuze. Men is niet ‘boven’ weg, maar onderweg.





Dirk Cools

De wederkerende cyclus van het lijden:

  1. het ontstaan (proces, oorzaken, menselijk feit…)
  2. het lijden op zich: een proces dat veelal in onwetendheid verloopt
  3. het aanvaarden: hoe ben ik als individu als het lijden tot een natuurlijk proces evolueert; blijf ik als mens dit aanvaarden, kan ik dit overstijgen en mezelf identificeren met mijn lichaam of evolueer ik naar een toestand van desintegratie.


Sabina Basic

In mijn drieluik is de individualiteit en identiteit te vinden in het voorstellen van een diepe wens.


Karin Demol

Identiteit, eigenheid, wat maakt ieder mens uniek? Waarin is de mens uniek? Identiteit…
Sommigen lijken de eigenheid kwijtgespeeld, anderen zoeken er een heel leven naar. Identiteit laat zich niet meteen ontdekken en ontleent hieraan zijn aantrekkingskracht, mysterie en gevoeligheid.
De mystiek van de identiteit als een sluier over de ziel.


Bieseman Frida
Litteken: boom waarvan een tak is afgezaagd; kwetsuur wordt ondersteund.



Martin Maria



Koen Huysmans



Krista Rennen


Greta Coorens


Wim Smolders


Nina VanHee
Towers of Babylon

Maximo Félix